2018. május 4., péntek

DAY2 WORLD TOUR – Berlin

Az előző bejegyzésben már olvashattatok két élménybeszámolót a londoni koncertről, illetve némi technikai infóval is gazdagodhattatok, ami a MyMusicTaste-t illeti. Ebben a bejegyzésben egy hosszabb riportot hoztam nektek a koncertről.

Elöljáróban annyit, hogy erkélyen, kényelmes helyről figyeltem a koncertet, így volt lehetőségem írni nektek a dallistát, plusz összefoglalókat arról, amikről Miyavi rövid beszédeket tartott a számok között.

(A setlist végében azonban már nem vagyok biztos – elkapott a ritmus, és nem voltam telefonközelben, így azokat csak emlékezetből jegyeztem fel.)

Idén nemcsak Miyavi, Bobo és Jonny muzsikált; két háttérénekessel osztották meg a színpadot, Heather Ogilvy-vel és Seann Bowe-val.

L. Zsófi

Főműsoridő
A koncert a Flashback c. számmal tökéletesen (és pontosan) vette kezdetét, a hangosítás remek volt, igazán lehetett élvezni a basszust és minden egyes hangot – és ez igaz volt az egész koncertre. Az első számot szünet nélkül követte a Dancing With My Fingers, a Dim It (melyet főként Heather énekelt), a So On It (ami nemrég jelent meg és kerek 361 napot vártam arra, hogy végre kiadják) – az eredeti verzióban és a színpadon is Seann énekelte. Ezzel mindkét háttérénekes kapott némi főműsoridőt. Mindketten szuperjók voltak, a koncert alatt a saját kis minimál koreográfiájukat tolták, mintegy mutatva a közönségnek, mit is csináljanak: ugrálás, csápolás, headbang…

Az ezután következő In Crowd és Bumps In The Night számoknál is főként Seann-nál volt a mikrofon, a Forget You-t pedig teljes egészében egyedül Heather énekelte. Így leírva ez furcsának tűnhet, és talán felvetődik bennetek a kérdés, hogy nem volt-e rossz, hogy nem Miyavi énekelt – de igazából, élőben egyáltalán nem volt furcsa; a leírtak ellenére nem érzem úgy, hogy annyival kevesebbet hallottam volna MYV hangjából. Persze, sokszor leginkább mindhárman együtt énekeltek, vagy ha Miyavi tolta a lényeget, a háttérvokalisták tényleg csak aláfestést adtak.

A Forget You-t egy kis jammelős gitár-dob párbaj után követte hide Pink Spider-je Miyavis tálalásban. A következő hide tribute albumon rajta lesz a dal.

Miyavi ezután kezdett el belejönni a szövegelésbe: (magáról egyes szám harmadik személyben) mesélte, mit csinált 2018-ban: Adidas Y2 modellkedés Yohji Yamamotónak, havonta megjelenő, digitalis EP-k, ENSZ jószolgálati nagykövetség, filmek, melyekben szerepelni fog – nemcsak a Bleach-et említette meg, hanem a Blade of Immortal-t is, melynek főcímdalát, a Live To Die Another Day-t ő szerezte. Miután eljátszotta a dalt, a menekültkrízisről kezdett beszélni.

Ha szoktátok olvasni az ide felkerülő interjúkat/összegzéseket, akkor bizonyára számotokra sem lesz újdonság a következő: Miyavi arról beszélt, hogy Angelina Jolie-n keresztül csöppent bele az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságába. Mesélt arról, hogy milyen fényesen ragyog a menekült gyerekek szeme, és hogy milyen erősek annak ellenére is, milyen körülmények között élnek. Persze hozzátette, hogy a gyerekek oktatása létszükséglet, mert ők alkotják a jövőt. Beszélt arról, mennyire félt, mikor először járt menekülttáborban; nem tudta, hogy tudna épp ő, “egy agyontetovált zenész” segíteni az ott élőkön. Ebből az egyik legkirályabb Miyavi szlogent hozta ki: “A zene nem változtathatja meg a világot, de megváltoztathat embereket, akik aztán változtathatnak a világon.” Büszkeséggel mesélt arról, hogy ő az első ENSZ-es Jószolgálati Nagykövet Japánban, és hogy óriási megtiszteltetésnek érzi. Hozzátette, hogy Japánban nincs annyira fókuszban ez az egész téma, hisz őket nem érinti; itt köszönte meg Berlinnek, Németországnak azt, hogy milyen jó látni az ő befogadókészségüket. A monológot a Long Nights követte.

Ezután a kissé érzelmesebb, lassabb szekció után újra beindult a buli a Firebird és Afraid To be Cool számokkal, a Day1 pedig tetőzte az egészet. Hihetetlen, hogy szól az a dal élőben! A ráadás előtt még megkaptuk a Strong-ot, ahol lelkesen üvölttette a közönség bal- és jobboldalát, majd közepét. A főműsoridő itt ért véget.

Jópofa jelenetek, csodás némettudás
Mikor először kezdett németül beszélni, valaki random beüvöltötte, hogy “Freedom Fighteeeers!”, mire Miyavi csak felemelte a kezét és annyit nyögött ki (miközben próbált nem teljesen összezavarodni), hogy “Ne zavarj, épp németezek!”

Persze ment Bobo nevének kántálása is, mire Miyavi átadta neki a mikrofont. A dobos zavarában kihozott magából annyit, hogy “schnitzel”, mire MYV fapofával: “Schnitzel….. Ez még csak nem is vicces.”

Miyavi arra is próbált rájönni, hanyadjára lép már fel német színpadon. Kiabálták neki a közönségből, hogy hanyadjára, és hogy hol volt eddig, milyen animeconon lépett fel anno. Mikor bekiabálták, hogy Bonn-ban is játszott, total ledöbbenéssel az arcán kérdezett vissza: “Felléptem Bonnban??? MIKOR?!?!” 

Amúgy Miyavi egészen sokat beszélt németül, jó látni, hogy még mindig figyel arra, hogy az adott ország nyelvén szóljon pár szót.

L. Zsófi
Ráadás szekció
Tudnivaló, hogy a Freedom Fighters egy tipikus németországi dallá vált az évek alatt. Régen, mikor egy rajongó kérte, úgy-ahogy eljátszotta, de nem igazán ment neki a szöveg. Pár éve egy rajongó még a németországi koncert előtti helyszín MYV CREW-s Meet&Greet-jén odaadta Miyavinak a kinyomtatott dalszöveget, hogy emberünknek legyen ideje átolvasni a német koncert előtt – azóta már hagyomány, hogy ha Németország, akkor Freedom Fighters. Borzalmasan örültem neki, hisz eddig még nem hallottam ezt a dalt élőben (és az Efi név is ebből jön!).

Tehát, míg Miyavi a kis csapatával átvedlett turnépólókba a színfalak mögött, a közönség ütemesen kiabálta, hogy FREE-DOM FIGHT-ERS, FREE-DOM FIGHT-ERS. Mikor Miyavi visszaért a színpadra és a mikrofonhoz lépett, csak ennyit mondott: “Nem is ez a nevem!” (Hisz megszokott, hogy a fanok a sima MI-YA-VI kiabálással invitálják vissza a zenészt még egy kis extrára.) Ezután valamit macerált a tabletjén (szerintem betöltötte a dalszöveget), és ugyan, még így is elég érdekes szövegvilággal, de eltolta a Freedom Fighters-t. Ezután kaptunk What A Wonderful World-öt, Real-t, és ha jól rémlik, a What’s My Name volt a zárónóta – bár a ráadás számok sorrendjében már nem vagyok teljesen biztos.

Óriásit szólt a koncert, és bár a közönség azért nem volt annyira aktív, mint Budapesten, azért sikerült egy tök jó estét összehozni a Kesselhaus-ban. Zeneileg és hangulat tekintetében mind a londoni, mind a berlini koncert ütős volt, de a berlinit interaktívabbnak éreztem, így nekem jobban tetszett a németországi show. Na meg kaptam Freedom Fighters-t, naná, hogy ez óriási plusz!

Lentebb megtaláljátok még egyben a koncert számlistáját. Ha valamelyikőtök ott volt a DAY2 WORLD TOUR bármelyik állomásán, és szívesen megosztanátok élményeiteket, nosza, írjatok üzenetet a Facebook oldalra, és kiegészítem a bejegyzést!

Remélem, élveztétek ezt a kis beszámolót, és így kicsit ti is úgy érzitek, hogy ott voltatok Berlinben. Köszönöm, hogy elolvastátok!
  
L. Zsófi

SZÁMLISTA
Flashback
Dancing With My Fingers
Dim it
So On It
In Crowd
Bumps In The Night
Forget You
HA!! à Pink Spider (hide)
Live To Die Another Day
The Others
Long Nights
Firebird
Afraid To Be Cool
Day1
Strong

Ráadás:
Freedom Fighters
What A Wonderful World
Real?
What’s My Name

Írta: Efi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése