2015. május 28., csütörtök

Miyavi, a saját maga szabályait felállító rockikon

Nem teljes fordítás, de szerintem nem hagytam ki semmi új/fontos infót.
A teljes, angol nyelvű interjút itt olvashatjátok: http://www.mtviggy.com/articles/miyavi-the-rock-iconoclast-wins-by-making-up-his-own-rules/

Miyavi, a saját maga szabályait felállító rockikon, aki szétzúzza a korábbi, dédelgetett képet a japán zeneiparról 



- Amikor az interjúztató és MYV találkoztak a Universal tokiói irodájában, a host szerint MYV úgy sétált be a szobába és úgy kezdett el vele angolul beszélgetni, mintha legalább már ezerszer megtette volna, pedig ez volt a legelső alkalom, hogy találkoztak. Miyavinak olyan kisugárzása van és olyan nyíltan beszél, hogy elsőre megkedvelteti magát az emberrel.

- "Japán egy izolált, kis ország. Imádom a hazámat. Félig koreai vagyok, de büszke vagyok magamra, mint japán, bár úgy hiszem, ösztönös az az érzés, hogy a határon túlra is át akarok nyúlni. Ha van Hold, az emberek el akarnak jutni oda. Ez épp ugyanaz."  - MYV

- Az egy dolog, hogy angolul énekel, de emellett Miyavi tortúraként jellemezte a helyes angol kiejtés megtanulását. De természetesen szüksége van erre a nyelvre, hogy a tengerentúli rajongóihoz is tudjon beszélni, ez a munkája része. 2007-ben Los Angelesbe költözött 3 hónapra, hogy belemélyedhessen az angolozásba, és az interjú alatt is állandóan kijavította magát, ha valamit helytelenül mondott.


- Mindennek a kulcsa elsősorban az, hogy mindig tengerentúlra akar menni.

- Az előző cége (nincs megemlítve, de tudjuk, hogy az a PSC volt) boldog volt, hogy szimplán azt csinálta, amit a legtöbb japán zenei vállalat: Japánra koncentrál, és ignorálja a világ összes többi részét. Japán egy földrajzilag kis ország, jól, könnyedén turnézható, ezért is a világ legerősebbje a japán zenei piac. Egy művész jól megélhet abból, hogy csak Japánban turnézik és évente kiad egy lemezt a hazai piacon. Alacsony rizikó, nagy nyereség.

- MYV nem így működik, neki nagyobb ötletei vannak. 2009-ben létrehozta a J-Glam RT-t, hogy a sorsát ő maga irányíthassa. "Független előadóként könnyebb vállalni a rizikókat. Nem akartam olyan emberekkel körülvenni magam, akik nem kívánták követni az álmaikat. Felelősséggel tartozom a családomért és személyzetemért, de megéri. Izgalmak nélkül élni az életet elég unalmas."

- Mint tudjuk, a "szerencsejátéka" kifizetődő lett. MYV számtalanszor turnézott az Egyesült Államokban és Európában.

- Miyavi azt mondja, a külföldön való koncertezés hatással van a zenére, amit ír.

- Beismeri, hogy szándékosan próbálja a zenéjét elérhetőbbé tenni, ezáltal egy szélesebb közönség figyelmét megragadva. Egyfajta játéknak tekinti ezt. "Vicces dolog látni a helyi biztonságisok és promóterek reakcióját a turnék alatt. Amikor olyan helyeken zúzok, ahol nem igazán ismerik a zenémet, a biztiőröknek halvány lila gőzük sincs, mi történik. Ilyenkor úgy érzem, nyertem."


- A költségek megszorítása miatt van az, hogy csak egy dobossal lép színpadra, ugyanakkor ez nem felületességet jelent. Az olyan dalok, mint a Horizon vagy a No One Knows My Name erőteljes ritmussal büszkélkedhetnek, van ezekben mind elektronikus úton felturbózott cuccos és persze MYV egyedi slapping technikája. Azt mondja, hogy a jelenleg fejlesztés alatt álló albuma - ami valószínűleg 2014 év végén jelenik meg – „humánusabb” hangzást fog magában hordozni (ergo kevesebb lesz az effekt és elektronikai mindenség). „A ritmus egy kulcsa annak, hogy összekapcsolódjak az emberekkel. Nincs szükség nyelvtudásra, a ritmus az ritmus.”

- Beszél a 2011-es katasztrófáról, hogy nehéz volt a turnéra elindulnia, szót ejt a Guard You klipes projectről; korábban már sok ehhez kapcsolódó fordítást hoztam nektek. Amit eddig nem tudtunk: mikor MYV visszaért Tokióba, akkor is távol volt a családjától: evakuálták feleségét és a gyerekeiket; Melody családjánál töltötték a napokat Okinawán.

- Beszél az Angeline Jolie rendezte UNBROKEN c. filmről és a szerepéről is, de erről sem mond semmi újat, csak azokat, amiket már olvashattatok a Miyavi Hungary Facebook oldalán.


- A film reklámozása, az új album befejezése és az első fellépése a júliusi japán Fuji Rock fesztiválon (http://www.mtviggy.com/articles/36-views-of-fuji-rock-japans-first-music-festival-towers-above-all/) eléggé elveszi majd az idejét, így nem lesz lehetősége arra, hogy újféle tudományát kifejlessze: a konyharocksztárt. „Szerintem jól tudnék főzni. Gyorsan tanulok, és úgy gondolom, sok egyéb dolog van, ami hatással lehet a zenei kreálmányaimra. Ahogy a színészkedés is hatással volt rá. Az egyetlen ok, amiért távol tartom magam a főzéstől, az az, hogy ha valamibe belekezdek, nem tudom abbahagyni. Valami mindentől eltérőt és eredetit akarok majd alkotni.”


Fordította: Efi

(Talán MYV a nyugdíjas éveiben majd saját főzőműsort fog vezetni valamelyik klub backstage-ében, és amíg az alapanyagok a lábasban rotyognak, eljátszik pár számot.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése