2015. május 28., csütörtök

Hello Asia! Interjú: A Japán MIYAVI a Slap The World turnéról és egy új album munkálatairól beszél

A Hello Asia szerkesztője, Johnny Au elutazott Tokióba, hogy meginterjúvolja a japán rock előadót, Miyavit. A japán rock színtér pionírja, Miyavi, énekes/dalszerző, gitáros, producer és filmszínész. 1999-ben kezdett a visual kei együttes, a Dué le Quartz gitárosaként, aztán 2002-ben vált egyéni előadóvá; Miyavi a japán rockipar frontvonalában volt. A névjegyévé vált slap technikával kiadott 9 szólóalbumot és többször indult világkörüli turnéra. A legutóbbi albumának címe ’MIYAVI’. Johnny a ’Slap The World’ turné utolsó koncertje után beszélt Miyavival.



Szia, Miyavi. Köszönöm, hogy időt szakítottál a beszélgetésünkre.
Köszönöm, hogy eljöttél.

Tegnap este volt az utolsó előadásod a ’Slap The World’ turné keretében. Hogy ment a műsor?
Nagyszerű volt! Nagyon jó közönségünk volt ennek a hosszú turnénak a lezárásához. Az egész világon a közönségtől kapott energia elképesztő volt. Valójában, ezelőtt a koncert előtt egy nappal volt egy másik Osakában. Volt egy kis időnk pihenni, relaxálni és jól érezni magunkat. De tudod, az utolsó koncert mindig nagyon intenzív. A finalé nagyon jó volt és nagyon jól éreztem magam.

Számodra mi a legjobb a turnézásban?
Nagyon értékesnek tartom azt, ha találkozhatok a rajongóimmal, különösen Japánon kívül. Számomra az a legjobb rész, ha látom a rajongóimat és magukba szívom az energiát, amit kibocsátanak, hiszen városnézésre sosincs időnk. Mindig egyből megyünk a helyszínre, hangpróbát tartunk, csináljuk a show-t, felkészülünk a hely elhagyására, utazunk a következő országba, stb. Mindennap óvnom kell a hangomat, így az úton meglehetősen nehéz fenntartani az állapotomat.

Pontosan hogy is maradsz ilyen fitt az utazások alatt? Hogyan vigyázol a hangodra?
Hanggyakorlatokat végzek és bemelegítek a hangpróbák és a koncertek előtt is. Ezeket mindennap csinálom. Ja, és nem szabad túl sokat enni alvás előtt, ez nagyon fontos. Gitárosként a körmeimre is oda kell figyelnem.

Mennyi ideig voltál úton ezen turné keretében?
Négy hónapig. Játszottunk ázsiai országokban, mint például Malajziában, Hong Kongban, Taiwanban, aztán utunkat Európa felé vettük. Az ottani dátumok nagyon durvák voltak. 11 koncertet teljesítettünk 13 nap alatt. Voltak olyan napok, ahol zsinórban 4 napig koncerteztünk: Párizs, London, Helsinki és Koppenhága, zsinórban. Őrületes volt! Miután végeztünk a londoni show-val, visszamentünk a hotelbe hajnali egykor, és háromkor már mennünk is kellett tovább. Őrület volt. Csak arra volt időnk, hogy letusoljunk aztán útnak induljunk. Ez nagyon nehéz, tudod? Választanom kellett, hogy aludjak, vagy inkább egyek.

Általában mit választottál?
Az evést! A húst! Aztán pihentem. Egy kicsit. Nagyon nehéz volt jó formában maradnom.

Úgy hangzik, elég fárasztó turné volt, szellemileg és fizikailag is. Felőrölt?
Ó igen, fel. Nehéz volt, de megérte. Komolyan, tudtuk, hogy meg kell csinálnunk, mert annyira sok rajongóm várt rám, támogatva Miyavit. Ahogy mondtam már korábban, igazán értékes, hogy találkozhatok velük, úgyhogy végülis teljesen megérte. Nagyon boldog vagyok, hogy ez az egész létrejöhetett és a rajongóim nélkül semmi ilyesmi nem valósult volna meg.

Beszéljünk a rajongóidról. Nekem úgy tűnik, hogy nagyon hűségesek.
Japánban?

Az egész világon. Nagyon régóta követik a karriered. Ők nem új rajongóid, hanem hosszú ideje azok és több koncertre is elmennek. Honnan szerzel ilyen rajongókat, honnan jönnek?
Nem tudom, miért ilyenek, de nagyon becsülöm őket. Komolyan, én nagyon becsülöm a rajongóimat. Japán előadóként nagyon nehéz ezt elmagyarázni angolul, de megpróbálom. Mint előadó, mindig felelősnek érzem magam, ezért mindig új kihívásokat állítok eléjük. Mindig kipróbálok új dolgokat, így ők mindig kihívással szembesülnek. Ez a helyzet főleg akkor áll fent, amikor a rajongóim megmutatják a zenémet a barátaiknak vagy a családjuknak, akik nem nagyon hallgatnak ilyesmit. Néha azt akarom, hogy az embereim büszkének érezhessék magukat, hogy ők Miyavi rajongók. Ez számomra igazán fontos, mint előadónak. Nem akarom, hogy csalódottak legyenek a barátaik vagy családjuk reakciója miatt. Amikor megmutatod a zenémet anyukádnak és apukádnak, és azt mondják, hogy ez a zene egy szemét, az nem jó. Azt akarom, hogy büszkék lehessenek rá, hogy a rajongóim. Néha a rajongók azt akarják, hogy csináljam folyamatosan ugyanazt, ne változtassak a stílusomon, de én mindig változom. Előadóként felelős vagyok azért, hogy kihívást jelentsek nekik, fejlődjek, haladjak előre, továbblépjek, és ez az, amit mindig próbálok elérni, amikor megalkotom a zenéimet.

Úgy tűnik nagyon szenvedélyes vagy azzal kapcsolatban, hogy valóságos légy a rajongóid számára. A legutóbbi albumoddal is ez a helyzet, arra használod a zenéd, hogy kihívást állíts eléjük?
Miután kész lett az előző album, a ’What’s My Name’, úgy döntöttünk, hogy a következő albumban csak a gitárra és a dobra kellene koncentrálunk. Szóval a ’MIYAVI’-n van gitár és ritmus, a zenét pedig leegyszerűsítettük. Azért csináltuk ezt, hogy mint gitáros, tudjak csak és kizárólag a gitáromra fókuszálni. Ezek után, ezzel az albummal sikerült megtalálnom a stílusomat. Sok fellépésünk volt más japán előadókkal is és észrevettem, hogy a dallam igazán lényeges. Fontos az, hogy a közönség velem együtt tudjon énekelni, mert ez a kulcs ahhoz, hogy kapcsolatba kerüljek velük. Szóval azt akartam, hogy a számoknak ilyen dallamuk legyen. Erős dallamokat csináltunk, hogy a közönség velünk együtt énekelhessen.

És most mi történik? Vége a turnénak és van némi szabadidőd. Mit tervezel?
Zenét fogok csinálni. Egy kiegészítést fogunk készíteni a ’MIYAVI’ albumhoz. A színpadon csak gitár és dob vannak, de most új dolgon fogunk dolgozni, amiben több áramlás van, hogy a zene jobban tudjon áramlani.

Szóval ez egy csatolmány lesz a ’MIYAVI’ albumhoz?
Igen.

És mikorra várhatják az emberek ezt az albumot? Van már terved erre?
Amilyen hamar csak lehet! Leginkább még ebben az évben, vagy a következő év elején. Remélhetőleg.

A rajongóknak van mire várniuk! Úgy látom, az albumaid kiadási ciklusa folyamatos.
Tényleg? Igen.

Hát a régebbi kiadásaidat is nézve eléggé úgy tűnik.
Úgy is volt, de igazából ez az a kép, amit próbáltam mindig elkerülni mielőtt megcsináltam ezt az albumot. Olyasvalamit akartam csinálni most, ami közelebb áll az élő előadáshoz, mint amit láthattál tegnap este. Hangszeres kísérettel, gitárszólókkal és erős ritmussal, hogy az emberek tudjanak táncolni rá. Azt hiszem mostantól leginkább ilyen lesz. Több élő hangzás több hangszeres szenvedéllyel.

Látom édesapa vagy. Gratulálok! Az apaság hogyan változtatta meg a zenédet?
A felelősséggel. Szóval, hogy felelős vagyok a jövőért, az alkotásaim hatásaiért.

Úgy láttam a gyermekeid is veled együtt turnéztak, ugye?
Nem, csak az államokban. Eljöttek LA-be, vagy más városokba, ahova tudtak jönni velem.

Milyen, hogy veled vannak az út közben vagy a koncerteken?
Jobban ellazulok. Az utazás elég nehéz, mindig mozgalmas, de a család mellett mindenről meg tudok feledkezni. Helyre állok. Felfrissítenek engem.

Van még bármi más, amin ebben az évben még dolgozni fogsz?
Még több zenét készíteni!

Együttműködések?
Talán, ha lesz egy különlegesen jó előadó, akivel tudok együtt dolgozni.

Ausztráliában láthatunk még? Tudjuk, hogy játszottál már egy fesztiválon korábban.
Perth-ben játszottam egy fesztiválon. Az volt az egyetlen alkalom, hogy Ausztráliában jártam, szóval nagyon szívesen tartanék egy koncertet ott.

Reméljük, hogy látunk még téged Ausztráliában hamarosan.
Talán a következő világkörüli turnémon.

Miyavi, minden jót kívánunk neked a ’MIYAVI’ album kiegészítésének felvételeihez. Köszönjük, hogy beszéltél velünk és reméljük, hogy hamarosan látunk Ausztráliában.
Nagyon köszönöm.



Fordították: Misa & Efi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése