2015. május 28., csütörtök

„Kockázatos volt. Tudtam, hogy tönkreteheti a zenei karrieremet.”

Miyavi már akkor is egy nemzetközi rocksztár volt, mielőtt Angelina Jolie Tokióba ment volna, hogy meggyőzze a zenészt a filmszerepről. A 33 éves osakai születésű – aki ismert mind szólólemezeiről, mind a S.K.I.N szupercsapatban való részvételéről – hezitált, mielőtt elfogadta volna az ajánlatot. „Kockázatos volt. Nem volt igazi színészi tapasztalatom, a történet pedig nagyon vitatott. Tudtam, hogy tönkreteheti a zenei karrieremet.”

A kockázat kifizetődő volt. Széles körben dicsérték alakítását szadista börtönőrként, akit a Madárnak neveztek a Rendíthetetlen c. drámában, ami 2014 decemberében került bemutatásra szerte az Egyesült Államokban. „Tudtam, hogy minél gonoszabb vagyok, annál jobb lesz a történet.” – mondja. A forgatás által - ami kéz a kézben járt egy Los Angeles-be való költözéssel – Miyavi elérte az igazi celeb címet. Hirtelen ott találta magát mindenféle díjkiosztón és afterparty-n. Ellen Degeneres személyesen kérte fel arra, hogy vendégként szerepeljen műsorában.

S bár Miyavi karrierje új magaslatokat ért el, küszködött, mikor az Egyesült Államokba költözött. „Annyira más volt a légkör!” – mondja – „Nem volt kapacitásom arra, hogy mindent angolul intézzek el. Elvesztettem az önbizalmam.” Turnéi keretében már bejárta a világot, de nem tudott autót és lakást szerezni az Államokban: „Nem voltam elég hiteles.”

Ezért arra koncentrált, amihez a legjobban ért. „Mikor először Tokióba költöztem 17 évesen, a gitár volt az egyetlen olyan dolog, ami megengedte, hogy önmagam legyek. A zene mentett meg.”

Miyavi elkezdett dolgozni az új albumán, a The Others-ön a díjnyertes R&B producercsapattal, Drew-val és Shannon-nal. „Elkápráztattak.” – nyilatkozza a szólózenész az első próbájuk után – „A zene az életük. Nem arról szólt, hogy most akkor szerződést írunk és stúdiót bérlünk, majd zenét szerzünk. Vacsorázás közben komponáltak.”

MYV Nashville-ben vette fel az albumot, s kijelentette, hogy spirituális kapcsolatot érzett az államokbeli Music City-vel. „Olyan volt, mint egy rehabilitáció. Mindenki rendkívül zenei Nashville-ben. Még az éttermi pincér is jobb énekes, mint én.”  *nevet*

Miyavi The Others-e az eddigi legsokszínűbb albuma. Míg helyet kapnak az együtt éneklős himnuszok (Into the Red, Let Go), úgy megjelenik a hangulatos funk (Come Alive, Unite) és az elektrometál (Odyssey, The Others) is. Taylor gitárját is lecserélte egy Telecaster-re: „Ezelőtt nagyon keményen próbálkoztam, hogy határozott legyek. Nem akartam tipikus gitárhangzást, akkor sem, ha jól hangzott. Most kicsit kipihentebb, nyugodtabb vagyok.” Az album bőven tartalmazza Miyavi védjegyét, a slap-stílust, de a legkiemelkedőbb dala egyértelműen az R&B hangzású Alien Girl. Tudva, miként beszélt MYV Angelina Jolieról, elgondolkozunk, hogy vajon a dalt ő inspirálta-e. Miyavi ezt nyilatkozta róla: „Annyira szenvedélyes és határozott a munkájában. Küldetésének tartja azt, hogy jobbá tegye a világot. Mintha nem is ember lenne, hanem egy földönkívüli, aki azért jött a Földre, hogy gyógyulást hozzon.”

A Rendíthetetlen nagy felháborodást keltett Japánban az ország háborús atrocitásának ábrázolása miatt. De Miyavinak erőteljes szavai vannak azoknak a japánoknak, akik azelőtt kritizálják a filmet, mielőtt megnéznék:  „Senki nem utálja Németországot, miután megnézik a Schindler Listája c. filmet. Mindenki tudja, hogy ez a múlt, amin már felülkerekedtek. Senki nem utálja meg Japánt, miután megnézik a Rendíthetetlent. Pozitív megjegyzéseket kapok a világ minden pontjáról.”

Miyavi nem sajnálja, hogy elfogadta a szerepet, sem azt, hogy LA-be költözött. Már várja a következő kihívást: „Egy rajongóm sem gondolta volna, hogy szerepelni fogok egy filmben, főképp nem olyanban, ahol angolul beszélnék. Be akarom bizonyítani nekik, hogy semmi sem lehetetlen. Próbálok fejlődést, teljesítményt és izgalmat nyújtani a rajongóimnak. Meg akarom nekik adni azt a bizonyos pozitív energiát.

Fordította: Efi
Forrás: Time Out Tokyo magazin. Köszönet @Katyamena-nak, amiért begépelte a cikket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése